Bygg Attefalls hus utan bygglov - En guide till regler och möjligheter

Drömmer du om att ha ett extra utrymme på din tomt?

Ett Attefalls hus kan vara den perfekta lösningen. Det bästa av allt är att du kan bygga ett sådant hus utan att behöva ansöka om bygglov.

I det här blogginlägget från hus och torp kommer vi att gå igenom reglerna och möjligheterna för att uppföra ett Attefalls hus utan bygglov och vi från hus och torp kommer att ge dig en komplett guide till att komma igång.

 

Att bygga ett Attefalls hus utan bygglov:

Om du äger ett en- eller tvåbostadshus har du möjligheten att bygga ett Attefalls hus utan att behöva genomgå den krångliga processen med att ansöka om bygglov.

Istället måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked innan du kan börja bygga. Detta gör processen betydligt enklare och smidigare.

 

Storleksbegränsningar:

Ett Attefalls hus får uppföras i omedelbar närhet av ditt bostadshus. Den högsta tillåtna höjden från mark till taknock är 4,0 meter. Attefallshuset kan användas antingen som en självständig bostad, så kallat komplementbostadshus, eller som till exempel förråd, gäststuga, växthus eller garage (komplementbyggnad).

Det är möjligt att bygga flera Attefalls hus, men den totala ytan för alla Attefalls hus på tomten får inte överstiga 30 m2.

 

Grannsamtycke och speciella områden:

Om du planerar att bygga ditt Attefalls hus närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs samtycke från berörda grannar för att undvika att ansöka om bygglov. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella speciella regler för områden som omfattas av strandskydd, närhet till vägar eller järnvägslinjer. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få klarhet i vilka regler som gäller för just ditt område.

 

Användningsmöjligheter:

En av fördelarna med ett Attefalls hus är dess flexibilitet när det gäller användning. Till skillnad från en friggebod kan du inreda ett Attefalls hus som en självständig bostad, vilket gör det möjligt att använda det både som fritidsbostad och permanentbostad.

Det kan också användas som en komplementbyggnad, såsom uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus.

Beroende på hur du väljer att använda huset kommer det att finnas specifika byggregler och krav att följa enligt Boverkets regler.

 

Bygga ett Attefalls hus utan bygglov kan vara en fantastisk möjlighet att utöka ditt boende eller skapa extra utrymme på din tomt.

Genom att följa de givna reglerna och göra en korrekt anmälan till byggnadsnämnden kan du undvika den tidskrävande processen med att ansöka om bygglov.

Det är viktigt att vara medveten om storleksbegränsningar, eventuellt grannsamtycke och speciella regler för olika områden.

På så sätt kan du skapa ditt drömprojekt och njuta av fördelarna med ett Attefalls hus utan byråkratiskt krångel. Så varför inte ta steget och förverkliga dina visioner genom att bygga ett Attefalls hus på din tomt idag?

 

Som alltid önskar vi er från hus och torp en fortsatt trevlig dag och hoppas att vi ses igen vid nästa blogginlägg.

Tillbaka till blogg