Flytt stressen och bråket, slipp det med dessa enkla steg

Allt är klart, kontraktet är skrivet och det nya huset väntar. Man längtar tills att bara få flytta in och dagarna tills inflyt känns som den kinesiska muren, oändlig lång. Men nu ska man börja planera.

Oavsett i vilken ålder vi befinner oss idag, så har vi nog alla fått uppleva prövningen att flytta till en ny bostad. Upplevelsen som flyttkartonger överallt, slänga plagg eller inte slänga plagg, behöver man slänga soffan? Ska vi köpa nytt? Har vi råd? Allt detta och lite till.

Vi alla har nog upplevt detta. ”vi ska rensa och bara ta med det vi behöver” känner du igen dig? Och blev det så?

Vi från hus och torp vill försöka lätta stressen och dom onödiga irritations samtalen som kan fram under resan för den nya bostaden.

  1. Släng saker:
    Att flytta ger alla en möjlighet att rensa ut det gamla som verkligen inte behövs. Mycket av saker som man sparar med sig är sentimentala saker, som oftast samlar damm och tar plats i en låda på viden eller i källaren. Vad är en sentimental sak som kanske inte borde hänga med till det nya hemmet? Tex. Fest plagget som du en gång hade när du var 18 år gammal med dina vänner, den väcker många minnen av hur roligt ni hade den dagen och en dag kanske ni upplever det igen.

    Boken eller böckerna, som du ska läsa (någon gång) men du har aldrig ens läst dom först fem sidorna, kommer du ärligt läsa dom denna gång? Alla halvdana skor, tröjor, plagg som du sparat som du oftast nämner, jag kanske kommer använda denna någon gång men aldrig gjort det inom senaste året?

    det kan vara var som helst som ligger kvar sedan tidigare flytt eller enbart bara följer med en. En regel som är bra att utgå ifrån. Har du inte använt plagget, prylen, väskan, skorna etc. på senaste halvåret? Och var ärlig med dig själv. Om du inte har använt det på senaste halvåret, då är det dags att slänga eller skänka bort det.

    Och har du inte ens använt den på mindre än en månad, så är sannolikenheten lika stor att den hamnar på vinden eller i källaren i det nya hemmet.
  1. Loppis:
    Nu när vi talar om att rensa ut det gamla, varför inte sälja det? Många bäckar små hjälper dig en stor bit in i det nya hemmet, det tillkommer alltid extra kostnader i en flytt och i den nya bostaden. Planera en gårdsloppis eller ta del av eventloppis, sälj det som ändå skulle slängas eller skänkas bort. Ibland räcker det inte med en loppis, man kanske måste ställa sig minst två gånger innan man får det mesta sålt och det som blir över bör skänkas eller slängas.

    Ett tips är att enbart ta med saker till lopps som faktiskt ska slängas eller skänkas bort, det är betydligt lättare att släppa dessa saker mot betalning, istället för att man står och blir sur över loppis priset. Det slutar oftast med att man får bära med det hem igen.  
  2. Säg upp gamla avtal och ta del av nytt avtal: Vad menar vi? När man flyttar så har man en större chans att bli ny kund, då du förflyttar din bostadsadress till en ny adress och därmed måste du teckna nya avtal som el, internet, försäkring osv.

    Med detta blir du oftast ny kund och få ta del av ett bättre pris i dom flesta fallen, se till att du tar fram dina nuvarande kostnads siffor och börja jämföra. Och glöm inte adressändringen till er nya bostad.
  3. Börja i tid:
    Många kan uppleva att flytten blandar sig mellan stress och bråk. Ett flytt inför det nya hemmet ska inte behöva vara att det ständigt bråkas, konflikter varje kväll och en stress resa utav dess like. Vi från hus och torp rekommenderar, börja packa lite i taget.

    Kom överens om att ni gemensamt packar ner något eller individuellt paketerar varje kväll eller varannan kväll i veckan, genom att göra detta, kan ni i lugn och ro börja packa ner det som faktiskt behöver komma med. Genom detta kan ni kan få uppleva gamla föremål stora som små (dom sentimentala sakerna) och berätta dess historia varför du har sparat det. Och sambon kanske skrattar istället för att säga ”snälla släng den där saken, varför ska den med?” och i irritations stunden motvillig sparar den för att inte ska sambon få bestämma över dig.

    Men om man får chansen att uppleva och skratta igenom sakerna är det oftast lättare att få ett avslut på sina sentimentala saker.
  4. Ni flyttar:
    Oftast flyttar man som ett par, ett par betyder att ni är två personer. Vilket är att ni båda hjälper till. Låt inte ena partnern ta hela bördan att säga upp alla avtal som el, internet, försäkring och på det hela även ta ansvaret att förnya avtal, jämföra avtal samt att denna person får paketera hela flytten.

    Tala med varandra och fördela ansvaret, en av er kanske gillar att plocka ner saker, sortera och slänga saker. Medans den andra föredrar att avsluta elen, internet, försäkringen, adress ändra och förhandla nya avtal och jämföra avtal. En kanske paketerar och den ena förflyttar kartongerna. Alla är vi olika, men att hjälpa varandra är ett måste.
  5. Be om flytt hjälp i god tid.
    Att anlita flytt firma kostar en del och alla kanske inte har den ekonomin i sitt hushåll, så be om hjälp i god tid. Det är nästan som att bjuda in andra för ett kalas eller event, där vill säga ”var i god tid!”, stå helst inte där samma dag eller helg där ni antagit att dom vänner ni har är lediga och villig att hjälpa er just denna helg.

    Har ni inte meddelat att ni behöver hjälp så kanske oturen är framme och alla i din bekantskap är upptagna, sjuka eller bortresta och ni står där själva med hela flytten i hamn.
  6. Flyttfirma.
    Vi från hus och torp rekommenderar starkt att om man har budget för flytta firma och städfirma, så bör man ta det. För att nå denna kostnad, kan man redan börja spara för flyttfirman. Det underlättar mera än vad man tror.

    Viktiga punkter att tänka på när man anlitar en flyttfirma är att dom ska vara försäkrade, ifall flyttfirman har sönder något, något går sönder under resan, eller att flyttfirman repar upp väggen i det nya hemmet eller det gamla hemmet vilket du fortfarande bär ansvar över. Det finns en mängd flytt firmor där ute. Fråga, kolla över internet och jämför flyttfirmor i god tid innan ert flytt datum kommer. Ett andra alternativ, är att ni känner ni någon yngre i släkten som gärna hjälper till mot något i gengäld, våga fråga. Men var inte snåla (ingen vill arbeta gratis)
  7. Städ. 
    städa ur huset är oftast lättare sagt en gjort. Ditt gamla hem måste vara rent inför dom nyinflyttade. Flytt städ kräver mera än det vanliga, det ska städas i varje vrå och centimeter. Spisen ska se ut som ny ut, ugnen ska vara lukt och bränn fri, golvet ska vara skinande ren, toaletten och handfatet ska blänka, elementen ska var dammfria på och bakom, källaren eller vinden ska vara spindelfri, listan är lång.

    Men när gjorde du så rent senast? Man är trött och vill enbart flytta in i det nya huset. Paketering och planering är tillräckligt tungt. Därmed rekommenderar vi att ta hjälp av en städfirma, det går att ta del av många företag som hjälper till med flytt städ.

    Vår kommendering är att ta ”flytt garanti” i kontraktet. Det betyder att om dom nyinflyttade skulle uppleva att städet inte är tillräckligt rent, så tar sig städfirman sig ann att återkomma och åtgärda klagomålet utan extra kostnad. Och ni kan släppa oron över ett dolt samtal ringer er samma veckodag som ni har flyttat och få det arga samtalet att man inte har städat tillräckligt noga och att dom kräver att ni återkommer och städar rent.

 

Vi från hus och torp hoppas att listan har hjälpt er och som alltid önskar vi er en fortsatt trevlig dag och hoppas att vi ses igen vid nästa blogginlägg.

 

  

Tillbaka till blogg