Kallare tider, men vad är Försäkringsbolagens krav för Hus och Torp ?

Hej alla hus och torpläsare där ute.

Vi vet att ni älskar att ta hand om era vackra hem och torp, och vi är här för att dela några värdefulla tips med er.

Elpriserna rusar i höjden, och det är lockande att försöka spara pengar genom att sänka temperaturen eller till och med stänga av elen i era hus och torp.

Men innan ni drar ur kontakten och kryper ner under filten, finns det något viktigt ni bör veta: Ert beslut kan påverka er villa eller fritidshusförsäkring.



Varför är det ett problem för hus och torpägare?

Försäkringsbolagen kan sänka ersättningen för frysskador med upp till 25 till 100 procent (detta varierar självfallet beroende vilket försäkringsbolag du använder) om ni sänker temperaturen för mycket i hela fastigheten.

Det betyder att om något går fel och era hem drabbas av frysskador, kan försäkringsbolaget vägra att täcka kostnaderna eller bara betala en bråkdel av dem.


Så hur undviker ni detta problem?

Det enkla svaret är att se till att ni har tillräckligt med värme i era hem, oavsett om det är era permanenta bostäder eller fritidsställen. De flesta försäkringsbolag rekommenderar att ni håller en temperatur på minst 15 grader Celsius i era hus och torp under vintermånaderna. (Vi rekommenderar att ni kollar detta med ert försäkringsbolag, då det kan variera)

 

Men hur exakt ska ni göra?

Det kan variera från ett försäkringsbolag till ett annat, så det bästa rådet är att kolla med ert försäkringsbolag för att få klarhet i deras krav och rekommendationer. Vissa försäkringsbolag kan godkänna att ni sänker temperaturen i vissa delar av fastigheten, som köket och badrummet, medan andra kan kräva att ni behåller en jämn temperatur i hela huset.



Sammanfattning från hus och torp: Var försiktiga med frysskador

Medan det kan vara lockande att skära ner på uppvärmningskostnaderna under en elprisökning, är det viktigt att inte äventyra era försäkringsskydd.

Innan ni stänger av värmen i era hus eller torp, se till att ni förstår ert försäkringsbolags krav och rekommendationer för temperaturer. Det är bättre att vara säker än att riskera frysskador som kan bli en dyr historia att åtgärda utan försäkringens hjälp.

Vi på Hus och Torp hoppas att dessa tips hjälper er att ta väl hand om era älskade hem och torp under den kalla årstiden. Ta hand om er och era vackra fastigheter.

 

Tillbaka till blogg