Grannens studsmatta stör dig, vad kan du göra?

Att njuta av trädgården och utomhusaktiviteter är något som många av oss uppskattar, men ibland kan detta leda till frågor om grannsämja.
En vanlig källa till oro är grannens studsmatta. Hur nära tomtgränsen får den stå?

Och har du rätt att klaga på buller från hoppande barn?

Vi på Hus och Torp tar en närmare titt på vad som gäller när det kommer till studsmattor och grannrelationer.



Inget Bygglov Behövs för Studsmattor

Låt oss börja med det grundläggande - det finns inga regler som säger hur nära tomtgränsen en studsmatta får placeras. Så i princip kan du placera din studsmatta var du vill, så länge den står på din egen tomt. Det är viktigt att förstå att studsmattor inte kräver bygglov och det finns ingen skyldighet att be grannen om tillåtelse innan du placerar den nära tomtgränsen.



Kommunikation med Grannen

Trots detta är det alltid en bra idé att prata med dina grannar om din avsikt att sätta upp en studsmatta. En grundläggande regel för grannsämja är att visa hänsyn.

Genom att prata med grannarna kan du undvika potentiella konflikter längre fram. 

Samma princip gäller om du upplever problem med buller från grannens studsmatta. Genom att kommunicera öppet kan ni möjligtvis hitta en lösning som fungerar för båda parter, så att du inte blir störd av bullret.



Tillsynsanmälan - En Sista Utväg


Om samtal med grannen inte leder till en lösning och problemet kvarstår, finns det en sista utväg.

Du kan vända dig till din kommun och göra en tillsynsanmälan till miljönämnden. Kommunen kan vidta åtgärder om störningen är så allvarlig att den inte kan tolereras.

Det är dock viktigt att komma ihåg att om du bor i ett bebyggt område, så förväntas viss grad av ljud från grannarna. Vad vi från hus och torp tagit oss fram till är att en anmälan om buller från en studsmatta sällan leder till åtgärder från kommunens sida, och istället kan det resultera i en konflikt med grannen.

Därför bör en tillsynsanmälan betraktas som en sista utväg och användas endast om du upplever att du utsätts för oacceptabelt buller.


Sammanfattningsvis, när det kommer till studsmattor och grannrelationer, är kommunikation nyckeln. Genom att vara öppen och hänsynsfull gentemot dina grannar kan många konflikter undvikas och ett gott grannsämja upprätthållas.

Hus och Torp tackar er läsare och hoppas att ni finner våra råd användbara i era grannrelationer.

Tillbaka till blogg