Hus och torp blogg att tänka på innan du köper din första bostad

Hus och torp din guide lista för hus köp

Att köpa sitt första hus kan vara spännande, skrämmande och samtidigt en utav ditt livs största beslut. Vi på hus och torp har samställt en lista som kan hjälpa er på er underbara resa för ert första hus köp.

Skaffa lånelöfte - Ansök om bolån

Börja med att kontakta din bank, om du inte har någon bank så börja googla upp banker, du kan även fråga dina närmaste vänner eller familj vilken bank dom har eller vilken bank dom rekommenderar och varför dom använder sig utav dessa banker. Banker finns det gott om, men frågan är vilken bank passar just för dig och dina förutsättningar.

Vårt tips är att alltid jämföra banker, då räntan kan skilja sig från bank till bank, men ett lånelöfte från en bank är A och O innan din hus resa kan påbörja.  

Utan ett banklöfte, kan din resa bli svår. Med ett banklöfte ger det dig en summa på hur mycket kan du vara med och buda på ett hus, när det väl sker.

Med ett lånelöfte utav banken, betyder det inte att du är godkänd att köpa vilket hus som helst på bostadsmarknaden, banken är en investerare och huset ägs oftast med en minimum av 85% utav banken, då man belånar huset i ett lån av banken för att kunna köpa sitt hus.  

Banker vill självfallet kolla marknadsvärdet utav husets skick och investerings potential, så att risken för förlust inte drabbar banker. Banken stämmer även av med dig och din ekonomiska situation att kunna betala banklånet. 

Viktigast är att tänka på är att ett lånelöfte kostar inget och är ej bindande. Men ett lånelöfte är tidsbegränsat.

    Hitta rätt hus för dig - Gå på visning

    Innan du bokar in för visning, är det viktigt att veta. Vilket hus passar för dig. Enplans hus? Två vånings hus? Hur många rum? Ska tomten vara stor? Är marken viktigast eller är ett garage viktigare?

    Det är många saker man önskar sig på sin lista, men det underlättar att ha en lista på dessa saker som du anser är viktiga för just ditt hem. För tid och besök kräver arbete. Men med en lista kan du sortera ut husen och gå på visningar som faller i din lista.

    Av egen erfarenhethet, så kan jag utrycka mig att bilder visar enbart det fina, att gå på visningar får du en känsla, upplevelse och möjligheten att kliva in i det huset du faktiska kanske ska köpa och bo i. Det fanns flera gånger där jag ansåg att bilden sa allt, men i självaste verket kunde rummen vara för små, det kunde vara sprickor och brister som inte bilder visade eller inte ens nämndes.

    Med flera visningar lärde jag mig att kolla efter brister, för det var ju jag som skulle leva med dessa brister. Våga fråga när du är på visningar och var kritisk när du går på visningar ha alltid i åtanke när du finner något som brister eller måste lagas, ställ dig en frågeställare. Kan du göra detta själv? Känner du någon som faktisk kan hjälpa dig?

    Oavsett om du inte kan laga det själv och att det kanske kommer att kosta dig så ska du alltid våga att ta första steget och gå på visningar vem vet. Det kanske är det rätta hemmet.

    Lär dig känna kvarteret du ska flytta till

    Googla upp området för att se en karta över området innan du går på visningar. Finns det butiker i närheten? Skolor? Hur ser området ut, är det mycket grönska? Finns det något som du kanske inte gillar i området.

    Väl på plats på visningar kolla närliggande hus, hur ser husen ut? Hur upplever du gatan och området? Som familj är det även viktigt att kanske dagis och skolor skall finnas i närheten? Ta reda på så mycket du kan om området och huset du ska besöka.

    En detaljerad plan och att vara påläst kan förminska eller även kanske ta bort otrevliga överraskningar längre fram.

    Hitta rätt prisnivå som passar dig

    Du kanske redan vet vart du vill flytta och vilket område du skall flytta, men att köpa sitt första hus lämnar många luckor och frågeställningar.

    Men det är viktigt att du även vet att ditt husköp är en investering för dig. Kolla värdestatistik för staden och området du skall köpa inom. Kolla på husutveckling för staden, går siffrorna upp? Eller går dom ner? Hur ser slutpriserna ut för staden och husområdet där du ska köpa ditt hus?

    Tips är att kolla på hemnet eller på svensk mäklarstatistik, innan visning kontakta mäklaren eller fråga på plats om dessa punkter. Dom hjälper dig säkerligen om hur du skall gå i till väga.

    Läs på om huset som du skall gå på - Objektsbeskrivning

    Innan visning så har du säkerligen hittat ett hus på internet som du är intresserad utav, på hemsidan lämnar mäklaren viktig information som du kan läsa om. Men denna information får du även på plats utav mäklaren.

    Men som tidigare nämnt, att vara på läst hjälper dig att förhindra eller förminska framtida problem. Information som kan gynna dig att läsa och ta reda på är, hur är huset byggt, hur ser uppvärmningssystemet ut, vad är husets driftkostnader, vad ingår i husköpet? Uppgifter som pantbrev och servitut är viktigt att ta fram, då det kan ändra din månadsbudget av huslånet från banken.

    Energideklaration

    I samband av husförsäljning ska säljaren även visa upp energideklaration (om det inte uppges att detta ej behövs) detta utförs utav en oberoende expert som informerar hur mycket energi förbrukar.

    Undersökningsplikt

    Oavsett om säljaren har en viss upplysningar skyldighet och bör redovisa husets alla fel och brister så kommer det kanske inte alltid med i objektbeskrivningen.

    Ett enkelt exempel är att köpa en bil som har dolt problem som ägaren helst inte vill att köparen skall upptäcka när hen provkör bilen ”i deras tanke” går oftast tanken. Hoppas köparen inte upptäcker detta. Och plötsligt har du köpt ett hus med dold fel som säljaren ärligt inte uppgett.

    Du som köpare omfattas enligt lag av en väldigt stor undersökningsplikt, jag kan inte alltmer än uppge att noggrant gå igenom allt under din husvisning med kritiska ögon. Läs på husbeskrivning, upptäcker du något fel i huset som inte framställs, fråga mäklaren eller säljaren på plats omgående, för om du finner något dolt fel som inte uppges av säljaren. Så ska du tänka dig vad mer kan säljare dölja om husets skick?

    Allt måste undersökas för du kan inte i efterhand få ersättning för de fel som du borde upptäckt innan husköpet och därmed är det så otroligt viktigt att du undersöker allt när du är på visning.

      Beräkna kostnader som huset behöver - Titta på vad som måsterepareras…

      Står det i beskrivningen att taket kanske behöver åtgärdas, kanske är det källaren som strular? En läckande kran som du upptäcker under visningen? Oavsett om det är källaren, badrummet eller fuktskador som uppges eller som du upptäcker, så måste du åtgärda detta på din bekostnad.

      Ta reda på hur mycket det kommer att kosta dig. Är det mycket som behövs renoveras på huset? Om du har möjlighet ta med dig någon som kan husbyggnad är det alltid ett plus för dig själv och framtida hus, ett tips är att du kanske känner någon byggare, elektriker, golvläggare eller har du kanske en närstående som har gjort renoverings i sett eget hus, fråga sådant fall vad kostade det dom?  

      Att få en exakt siffra på renovering gynnar enbart dig, då det kan vara avgörandet om du har råd att köpa huset eller inte. Då dessa kostnader kommer att hamna på din månadskostnad att bo i huset.

      Gör en budget

      Ta fram din budget, detta är viktigt för dig att få fram. Räkna ditt kommande lån och driftkostnader. Många hemsidor erbjuder en genomsnittkalkyl.

      Att ha i åtanke är att du ska räkna in pantbrev, kanske renoveringskostnad som skall göras på huset, lagfart, fastighetsavgift, är huset på tomträtt och inte äganderätt? Alla dessa punkter kommer du självfallet få hjälp med via banken du har valt. Även mäklare kan möjligen hjälpa dig med detta. 

      Vi på hus och torp önskar att listan har hjälpt er lite på vägen för ett första husköp

      Tillbaka till blogg