Elräkningen blev högre än byggprojektet?

byggprojektet som kan kosta mindre än el räkningen?

Byggprojektet som kan kosta mindre än elräkningen, är det möjligt?
Att gå in på att elpriserna är dyrt runt om i hela landet, beroende vart man befinner sig är nog något som ingen har undanflytta från sin vetskap.

Jag som många andra har säkert ett pågående renoverings projekt på huset antingen inomhus eller utomhus inför vintermörkret. Själv så slösar man inte på elen i onödan, men det slog mig när jag märkte av att byggföretaget som är här och renoverar inte stänger av sina maskiner under sin lunchrast, då menar jag spotlightlampor som lyser extremt starkt och maskiner som laddar batterier som inte använts.

Byggarna åker alltid ut och äter sin lunch, och lämnar resterande strålkastarlampor påslagna, samt maskiner i laddning.

Så en dag bestämde jag mig för att dra ut sladdarna till lamporna, varför ska strålkastarlamporna vara påslagna i en timme utan att någon är på plats?

Skillnaden framöver blev att kommande luncher så var lamporna avstängda på egen hand under lunchtiderna. Inget agg eller problemuppstod, arbetet fortsatte sin vanliga takt och trevliga samtal utfördes när alla hade tid att tala om vädret och helgens planer.

Nu till el kostnaden, som jag tidigare nämnde så lade jag märke till att byggarna laddar sina redskap / byggmaskiner hemma hos mig, med det vill jag informera att jag vet att just detta byggföretag har ett huvudkontor där byggarna hämtar och lämnar tjänstebilarna, samt lagrar maskiner, lagrar sitt material och verktyg, osv. Då jag själv har vart där under en offerträff.  

Om utvecklingen ser ut som den gör idag kring el kostanden runt om i hela landet så är sannolikhet i framtiden om inte elpriserna planar ut sig till ett normalare läge, så bör man som ny kund under sina offerter begära att byggarna laddar sina verktyg i sina egna företags kontor för att sedan ta med sig det till arbetet.

Tänk om jag nu hade suttit i decembermånad, och med en betydligt högre elkostnad per kWh? Då spekulerar jag självfallet att elpriset är betydligt högre än september månad år 2022, tänk dig att ha byggare som laddar alla sina maskinverktyg till fulladdat, vi talar oftast om 1 – 4 maskiner ink strålkastarlampor, i vissa byggprojekt kan det även behövas torkmaskiner om man utför målning, cementering, tapetsering osv…

Vi tar ett enkelt exempel, vi lyfter fram att bygg strålkastarlamporna som nu måste vara igång för att arbetet skall kunna utföras ordentligt och säkert.

Dessa strålkastarlampor är nu igång 6 – 7h om dagen i 3 – 5 veckor, med detta inräknat, vart befinner jag mig då som kund  i el kostanden, utöver byggprojektskostanden i slutet av månaden räkning i decembermånad år 2022?

Med detta blogginlägg från hus och torp försöker vi alltid hjälpa er medlemmar att få hjälp och lite tips som kan vara smart under husboendet.

Om utvecklingen ser ut som den gör idag kring el kostanden runt om i hela landet år 2022 så är sannolikhet i framtiden om inte elpriserna planar ut sig till ett normalare läge,

Om du redan vet av att du ska få bygg besök under oktober – december 2022 eller att du ska skicka in offerter åt diverse byggföretag, då kan det vara smart att ta fram frågan. Hur ser det ut för företaget att ladda sina verktyg på byggkontoret, har byggföretaget kanske eget el verk som byggföretaget kan använda sig utav?

Kanske kan man få avdrag i priset, då du som kund står för den dyra elkostnaden? Man bör som ny kund skriva i sina offerter att man begär att byggarna laddar sina verktyg på företags kontoret för att sedan ta med sig det till arbetet.

Det finns nog en drös möjligheter att lösa frågan på, men med elpriset som den är idag år 2022 så finns det en chans att ett byggprojekt kan sluta med att ditt elpris är högre än självaste byggprojektet.

Som vanlig önskar vi er från hus och torp en trevlig dag.  

Tillbaka till blogg