Ingen ork eller tid att renovera

Ett med att bo i ett hus är att man har friheten att göra saker mot det bättre i sitt egna hem.

Friheten att bestämma färg på väggen, golvet, byta ut köket, installera eller ta bort en skorsten, riva ner vägen för att öppna ytan, total renovera osv…

Men allt detta förutom kostnaden så tar varje projekttid och energi. Hur ska man finna orken när vi har arbetat en hel dag, vi hämtar barnen, lagar mat, vi städar, diskar, tvättar och sedan ska vi finna egen tid, så hur ska man orka?

Vi från hus och torp har tagit fram en mildare variant, där renovering inte alls behöver stressas igenom eller att det blir en börda för vardagen.

Nedanför finner du några tips i hur man får tid och ork att gå igenom små projekt och små renoveringar.

Börja smått.
Börja med något litet projekt, det behöver absolut inte vara en housemake over som vi ser på tv. Där hela huset rivs upp och ner för att få det fantastiskt, vi vill självfallet landa där. Men steget dit behöver inte vara extrem.

Ta ett litet projekt och arbeta dig fram. Tex, har katten rivit på tapeten, hunden bitit på dörren, den där fläcken som irriterar dig på väggen men du måste tapisseri. Oavsett orsak så finns det alltid något att åtgärda/förbättra i ett hus.

Men ta något litet som att bara att byta tapeten på en vägg, kanske byta ut dörren som är så himla ful i huset, smörja in låset som är så himla segt eller varför inte smörja gångjärnen på den där dörren som knarrar och låter som en skräckfilm så fort man rör eller öppnar dörren.

Hur många gånger har den där dörren inte väckt barnen eller förhindrat dig att smyga ut och in obemärkt.

Att börja smått får dig att känna att något förbättras i hemmet och ärligt, hur lång tid tog det att smörja in den knarrande dörren som har stört dig i månader eller år.  

Tid.
När vi börjar en renovering så har vi oftast en tids optimist som vi ibland kan uppnå, men i flesta fallen blir renoveringen utdragen. Vi blir sjuka, vi orkar inte, vi får besök, vi vabbar, oavsett orsak så når vi målet lite senare än planerat, vi är människor och inte robotar.

Säg för exempel du ska byta ut en dörr i huset, hur lång tid ska det ta? En timme? eller två dagar?

Du kan göra det på en timme, men vilket val är mera harmoniskt?
Som vi tidigare nämnde, ta ett litet projekt. Planera in att du ska under dina veckodagar lägga minst trettio minuter upp till en timme per dag för ditt lilla renoveringsprojekt. Många bäckar små, men du kommer att hamna i mål.

Köp in alla saker.
Hur många gånger har man inte köpt en lampa från Ikea och glömt extra sakerna för att faktiskt kunna installera koppla in lampan. Jo den där sladden som kostar ca 15 - 29 kr, men du har glömt den och den nya lampan förblir i en låda och du är frustrerad och arg över att du trodde att allt fanns med. Ack nej, du måste åka tillbaks för att köpa sladden för att ens få ström till din nya lampa, dagen är nu förstörd.

Men så måste det inte alltid vara, många projekt blir oklara eller inte ens påbörjad för att allt inte fanns på plats.

Vi rekommenderar att göra en lista innan du åker till butiken. Gå verkligen igenom allt, mät, läs och skriv ner. Ärligt hur många gånger har vi inte stått där i butiken och personalen frågar, vad är måttet? Och utan mått kan dom inte hjälpa en.

På inköpslistan stryker du av inköpet när du har inhandlat din produkt, och var förberedd att verkligen ta en dag för detta.

Inhandla allt, åk till varje butik för att verkligen få med allt, ring till butiker och försäkra dig om att sakerna verkligen finns i butiken. Kan du beställa allt på internet, så gör det.

Att lägga kortare tider för renoveringsprojekt får dig faktiskt i mål och hemmet känns lite bättre för varje gång en känsla av att det sker saker mot det bättre.

Dagens blogg handlade att finna ork och tid att renovera och det är möjligt om du enbart lägger en liten tid åt små renoveringsprojekt varje dag.

Som alltid önskar vi från hus och torp en fortsatt trevlig dag och hoppas att vi ses igen vid nästa blogginlägg.  

Tillbaka till blogg