Micro pausen för den som tvättar

Micro pausen för den som tvättar

Den eviga tvätten, något som finns i alla hem oavsett om du bor i ett hus eller lägenhet. I denna fredags blogg från hus och torp kommer vi att lyfta fram tvättstugan i alla hem.

Hus och torp riktar sig till våra hemälskare och förutsättningar kring tvättstuga är olika runt om i landet.

Vad är den typiska vardagen i ett hem? Vi har tre saker som vi alltid gör före jobbet eller efter jobbet. Vi städar, diskar eller tvättar dessa tre saker går oftast hand i hand,

Vi utför oftast en utav dessa tre uppgifter varje dag. Men tvättstugan skulle kunna bli en Micro paus för den som utför dagens tvätt hantering.

Har du aldrig tänkt på att när man säljer eller köper ett hus så är en del av tankarna, vart är köket, Master sovrummet, vardagsrummet och tvättstugan/tvättrummet?

Tvättrummet är kanske inte något man tänker att det ska vara viktigt, men det är en del av våra mest besökta rum under veckan i ett hus hem.

Jag har hört att hus som inom försäljning, som har en fin tvättstuga som är, rymlig, bra belyst och utrymme för tvätt och tork är något som tillfaller barn familjer. För ett sådant rum lyfter huset fram det där lilla extra som blir perfekt.

Tvätta ska ju inte behöva vara något hemskt. Den ständigt upptäckandet av ketchup stänk på kläderna, matfläckar, upptäckandet av att man har en sandstrand i barnens fickor, den stora stensamlingen i barnens tröjor och byxor som används i skolan. Och tala inte om 50 % chansen att inte veta om det är rent eller smutsigt och man måste stå där med näsan i varje plagg för att avgöra. Du kanske känner igen dig?

Så vad kan vi från hus och torp bidra med tips för denna upplevelse?

Tvätten anses som ett ”måste göra” annars har varken du, din sambo eller barnen kläder för kommande dagen eller veckan. Vi kanske skjuter på tvätten för att det kan kännas som en börda.

Men skulle du utföra uppgiften om du fick 15 – 40 minuter av egen tid för att hantera tvätt uppgiften? Då består uppgiften på att du stryker, viker, sorterar strumpor och lägger kläder till rätt garderob.

Vi tar det steg för steg för att detta skall bli harmoniskt.

Steg 1: Överse tillsammans gällande tvättstugan/tvättrummet är det rymligt nog att befinna sig i detta rum för att tvätta, torka, stryka och tvätta? Vad skulle kunna lyftas fram för göra det trevligt och fridfullare att befinna sig i rummet

Steg 2: Upplevs tvättrummet som en enda röra? Hur skulle ni kunna göra det bättre? Behövs det mera skåp? Är tvättkorgarna för små? Eller är det alltid osorterat? Kom tillsammans överens om vad som faktiskt gör att det blir tyngre för den som tvättar och finn en lösning.

Steg 3: Hur är ljuset i tvättstugan? I dom flesta hushållen befinner tvättstugan sig i källaren, där det kan vara lite grott mörkt och belysningen inte kanske är den bästa. Då dom flesta hushållen har energilampor (dessa tar alltid lite längre tid att bli ljust starka) Om det visar sig att det är grumligt och dåligt ljus, överse om ni kan installera bättre ljus till tvättstugan, det kanske inte ens är ljuset som är problemet, det kan ju även vara att golvet är kallt eller att rummet är kallt? En mera värmande matta kan öka tillvaron i rummet eller ökad värme gör att det blir mera harmoniskt.

Steg 4: Om möjligheten finns så kanske det går att komma överens med barnen i den bästa mån om att hjälpas åt med att lägga smutsig tvätt i rätt korg, belöna kanske med med något extra gott kanske till efterrätt eller extra lördags peng på lördagen om man har lycktas att hjälpas åt med tvätten.

Det kan självfallet finnas flera steg, men vi håller oss till det simpla.

Oavsett vart vi befinner oss, så är vi nu i egen tid ”Micro pausen”
Kom överens om vem ska göra tvätten under veckan, fördela det så jämt som möjligt så att ingen i familjen får hantera hela tvätt ansvaret på egen hand.

Personen som nu skall utföra denna uppgift skall få sin egen tid. Innan uppgiften börjar skall denna person få ta med sig in i rummet en egen vald varm dryck. tex kaffe eller te som skall drickas i lugn och ro. Personen kan starta en podd, lyssna på musik eller bara vara där i stunden med sin kaffe/te i tystnaden.

Oavsett vilket rum denna person behöver befinna sig i för att utföra vikning, strykning eller sortering så skall det finnas en regel och det är att rummet ska vara en frizon från barnen och sambon. Rak på sak. Ingen för komma in och störa personen. Om det inte är akut.  

För vi alla behöver ibland en Micro stund för dagen och detta kan vara just det tillfället på dagen. Vänd något som är vardagssyssla till något positivt.

Som alltid önskar vi från hus och torp en fortsatt trevlig dag.

Tillbaka till blogg