Stoppa inbrottstjuven.

Vi från hus och torp vill alltid hjälpa er medlemmar. Något som vi aldrig önskar någon att få uppleva är en ovälkommen gäst in i erat hem. Med hus och torps lista nedanför, vill vi förminska chansen för ett sådant besök. Med detta skrivet vill vi förtydliga att listan kan förminska att olyckan händer. Det betyder inte att listan stoppar objudna gäster.

Tjuvar tar sig in oavsett om man vill eller inte. Men det ska aldrig bli lätt för tjuven.

Den fulla brevlådan.

Att en fylld brevlåda syns är ett utav snabbaste tecken att veta att någon är eller har vart borta en längre period, oavsett om man är tjuv eller inte. Så slår det klar signal i dom flesta att denne person inte har vart hemma på ett tag.

Ett förslag är att be en granne ta in posten när du är bortrest och peta in post som sticker ut.

Detta gäller självfallet även om du har post genom ett brevinkast, objudna gäster kikar oftast igenom postluckan för att försöka få information om hemägaren är hemma eller är bortrest.

Dom irriterande skorna i hallen.

Skor i hallen efter barnen och partner kan ibland vara en utav dom mest irritationsfaktor i hemmet vid ingången i hallen, men det kan även vara ett effektivt budskap att visa att någon är hemma i huset.

Är hallen fylld med skor kan det kanske avskräcka en potentiell inbrottstjuv, en tjuv vill helst att det ska vara så simpelt det bara kan bli när det kommer till att vara oinbjuden.

Sätt lampor på timer & rikta ljus på onormala rörelse i mörkret.

När man reser bort vill man oftast att inget ska vara påslaget för att det ökar elräkningen när man är bort rest. Men lampor i hemmet som tänds i olika rum visar ju självfallet att någon faktiskt är hemma under vardagen och även på kvällen.

Skulle det vara så att ett hus som man vet tänds under vardagen och i mörka kvällar, plötslig är huset alltid släkt så är sannolikheten att huset är tomt och ägaren är bortrest.

Ett tips är att använd smart teknik för att slå på och av elektronik automatiskt och oregelbundna tider, även under fasta tider där du vet att familjen sitter och äter kvälls middag och era kvällsaktiviteter.

Ljud är alltid något bra att höra, kanske en radio som slås på vid nyhetstiden? Eller städmusiken. Men inte TV då det är brandfarligt.

Rikta ljus på det som rör lurkar i mörkret.

att installera utomhusbelysning som tänds vid rörelse vid balkongdörrar och på marknära våningsplan. Tjuvar vill helst hålla sig dold i mörkret ostörd.

Men med ett riktande ljus som tänds i mörkret kan även grannar och förbipasserade åskådare reagera på den objudna gästen.  

Dörren som man går igenom, skaffa brytbleck eller säkerhetsdörr

De flesta inbrott sker genom ytterdörren. Satsa på en säkerhetsdörr om du inte redan har det.

Det finns en del att ta del utav genom att åka till närmaste bygg försäljare. En investering som kan gynna dig och din familjs säkerhet.  

Koden som kanske är kvar för länge.

Har du en dörrkod? Den dörrkoden ges självfallet ut till din närmaste och till dom personer som du förlitar dig på.

Men även koder lyckas smita vidare till andra bekantskaper. Barnen kanske ger ut sin kod till sin kompis för att dottern eller sonen inte orkar springa ner för att öppna upp åt sin kompis under lekbesök.

Familj medlemmar som ger ut koden till jobbkompisen för att man är upptagen att gästa besökare som kom tidigare, oavsett orsak till vem som har koden så är det alltid bra att hålla de så hemligt i den bästa mån man kan.

Genom att enkelt byta koden med jämna mellanrum. En och annan familjemedlem kanske blir ute låst för dagen, för att hen har glömt bort den nya koden, men det är bättre det än att olyckan står där.

Skaffa hemma larm.

Skaffa ett uppkopplat hemlarm som även klistrar upp fönsterlappar att huset är under bevakning, det finns en mängd av alternativ i marknaden.

Så se till att få ett paket som passar just dig och ditt hem.

Vi vill upplysa att ett hemlarm inte är något garanti som stoppar objudna gäster, men det kan möjliggöra att den objudna gästen inte väljer ett hus som gör det extra jobbigt att vara oinbjuden till.  

Skattkistan med alla värdefulla saker.

Var inte en pirat och göm hela skatten i en kista, visst är det bekvämt att ha allt på en och samma plats. Men att lägga hela din skatt i en enda kista, detta gör det lättare att förlora hela skatten.

Om du kan, sprid ut skatten i olika delar i huset. När olyckan träder fram så kanske inte hela skatten tas av den objudna besökaren, tänk på att den oinbjuden gäst vill helst komma in snabbt och ta med sig saker så snabbt som möjligt. Att behöva leta, rota och göra ljud av sig ökar chansen att någon kommer hem eller att den oinbjudna gästen blir påkommen.

Har du tillgång till bankvalv är det ju ytterst bra och skatterna är i stort säkert förvar, det går även att stöldmärk dina mest värdefulla ägodelar, det går att googla fram hur man köper och gör detta.

Altandörren, källardörren och fönster.

Om dörren är allt för säker och omöjlig för den objudna gästen att sa sig in genom, så är den mest vanliga ingångsväg vid inbrott är via fönster och altandörrar.

Se till att ha bra lås på balkongdörrar, altandörrar och fönster allra helst i markplan. Ens hem är oftast säkrast vid huvudingången. Men det är lätt hänt att vi glömmer resterande ingångar i hemmet. När såg du till källardörren? Källarfönstret? Eller någon annan del av huset som har fönster och ingångar? Det kan vara bra att ta en rundtur och verkligen se till att förhindra och försämra chansen för den oinbjudna gästen att ta sig igenom dessa alternativa ingångar.

Skryt inte med din semester.

Dagens media har vi alla tillgång till, oavsett om det är dator, tv, surfplatta och mobil. Försök att inte tala om att du är bortrest, lättar sagt en gjort.

Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier, tala inte om att du är bortrest och hur länge. Det är lätt hänt att man vill visa att nu jävlar börjar semestern.

Men samtidigt så vet den oinbjudna gästen att du är bortrest och förbereder sig ett hemma besöka medans du inväntar planet till sol och värme.

Som alltid önskar vi er från hus och torp er en underbar dag och vi hoppas att vi ses vid nästa hus och torp blogginlägg.

Tillbaka till blogg