Stressad jul igen?

Julen behöver inte alltid betyda stress.


Kylan och vintersnön börjar dra sig in närmare. Inte bara med att det blir kallare utomhus, utan även julen börjar närma sig även.

Många kan uppleva att julen är en mysig stund och älskar allt som har med julen att göra och den ena sidan kan upplev att julen blir bara för mycket. Och varför blir det så?

Vi från hus och torp vill lyfta fram saker som kan ge en mera harmonisk jul planering. 

Så vad är det som gör oss stressade under jul månanden?
Julklappar ska köpas, budget för julklappar måste finnas, vart kan man köpa allt? Går det att beställa online? Är det säkert att paketet kommer fram i tid?

Planeringen med släkt och familj för att fira julen ihop? Blir det en dag eller flera dagar? Behöver ni resa iväg och behöver ni sova borta?

Listan är lång. Men vi från hus och torp har tagit fram några punkter som möjligen kan hjälpa er att underlätta julstressen.

Men viktigast av allt, en i familjen behöver inte dra i alla trådar när det kommer till julen.

Det må hända att en person älskar julen mer än sin partner. Men det betyder inte att den personen måste dra i allt under julen perioden.

Att hjälpa varandra skadar ingen i sitt hem.

 

1: Planera julen ihop.

Du som många andra kanske är delad kring julkänslan. En älskar det medans den andra avskyr det. Men oavsett vad, börja planera ihop.

Tala med varandra, som exempel vilka dagar tänker ni att ni ska fira julen på, blir det flera julfirande? Blir det en dag med hennes familj och sedan en dag med killens familj?

Vilka dagar hade mormor eller farmor planerat juldagen? Eller slår ni ihop julen? Behöver ni resa iväg, sover ni över hos någon annan eller sover någon släkt över hos er? Behöver ni ta ledigt?

Oavsett vad ni ska planera, så blir det alltid lättare att verkligen planera och tala med varandra.

 

2: Inköp av julsaker.
Vi alla har nog upplevt och sett hur butiks köerna växer och växer under december månaden i leksaksbutikerna, det är en absolut stressbomb att uppleva.

Det är varmt, man trängs ihop med andra som har lika mycket panik som en själv, butiks köerna kan vara enormt långa, men inte bara det. Leksaken som någon har önskat sig kan mycket väl vara slut.

Vi från hus och torp rekommenderar verkligen er att inhandla julklapparna i tid. Att handla julklappar är ingen enkel sak, men det är betydligt lättare att börja handla lite i taget.

Hur många här har fått uppleva att just den populära leksaken är slut i butiken och butiken kan inte svara på när nästa leverans kommer in till butiken och man står där utan leksaken under juldagen.

Även denna punkt kan man fördela, hjälps åt med julklapps inhandlandet. Dela upp julklappslistan och så att bägge partner får bära ansvar om ex antal julklappsinköp till juldagen.

 

3: Dekorera.
Många älskar att dekorera eller älskar att uppleva julen i huset. Oavsett så tar dekoreringen tid att ta fram och inte bara tid att ta fram, det tar även tid att plocka undan när julen är slut.

Det är att leta fram julgranen, leta fram julgrans belysning, trassla fram julbelysning, pynta julgranen, hitta rätt plats för julgranen och även dra sladden så att ingen snubblar över belysning.

Vi talade tidigare om att en person kanske älskar julen mer än den andra, men den som inte gillar julen lika mycket, får oftast uppgiften att plocka fram julsakerna, jul pynten, dra jul sladdar och åka med för julpynts handling och sedan mot slutet av julen även plocka undan julsakerna.

Här kan man faktiskt tala med varandra och mötas i någon överenskommelse, känner någon att den vill dekorera hela huset med tomtar, fina jul dekorer, kransar och ljus överallt, men är slarvig med att plocka undan efter sig när julen är slut.

Och det slutar oftast alltid med att din partner får plocka ner allt efter dig? Då kanske det inte är rättvist att du dekorerar i överflöd.

Då kanske det är lättare att ni kommer överens om att den som älskar att dekorera får enbart ta fram saker som den själv faktiskt kan städa undan efter sig efter att jultiden är över.


Som vanligt önskar vi er från hus och torp all medlemmar en fortsatt trevlig dag och önskar att vi ses vid nästa blogginlägg.

 

Tillbaka till blogg