Strömtjuven som påverkar din elkostnad

 

Jag som kanske många andra låter många saker vara igång utan att ens tänka på det dagligen. Och i slutet av månaden när räkningen ska betalas, så blir man häpen.
Häpnare kanske man blir nu inför kommande månader.

Vi på hus och torp har kommit fram till en lista som kanske kan hjälpa dig att strama åt strömtjuvarna i ditt hem.  

 

  1. Standby-läge och viloläge

En av de största strömtjuvarna är hemelektronik i standby-läge - viloläge. Då berör det sig om din Tv, barnens spelkonsoler och mobilladdare som är inkopplad överallt i ditt hem är några exempel. Detta går lösa genom att skaffa en förgreningsdosa med avstängningsknapp kan du enkelt stoppa strömtjuvarna. Att tänka på är även att du kan se till att dra ut laddare till mobil och dator när du inte använder dem, om de inte besitter i ovan nämnda dosa.

Barnen i familjen kanske inte täcker på detta, men det kan vara bra att påminna och kanske gå en kvälls runda inför kvällen att dra ut dessa kontakter och verkligen se till att allt är avstängt innan kvälls sömnen. Som sagt, många bäckar små i slutet av månadens elräkning kan göra en skillnad.  

  1. Husets golvvärme och handukstorken i badrummet

Vinterkylan är utanför huset och ett värmande golv finns i hemmet, när du går barfota inomhus. Så kan känslan nästan mäta sig som att vara på semester utomlands. Upplevelsen som om att man går där på stranden barfota med solen i ansiktet, den varma luften mot huden och den underbara sand värmen som omfattar fötterna när man går där på stranden. Visst är det så skönt med golvvärme när man vandrar runt upp på morgonen i sin morgonrock inför morgonkaffet eller sin morgon te, men vi får heller inte glömma att även detta drar el.

I stället för att alltid ha igång golvvärmen, så kanske du kan spara på värmen till de tillfällen du anser att du behöver den som mest. På så sätt kan du spara in kostanden varje månad.

Självfallet om du nu absolut känner att du vill ha igång golvvärmen på heltid, så kanske det inte skadar att testa att dra ner temperaturen lite grann? Som vi tidigare nämnde, många bäckar små blir en skillnad på månadsräkningen. 

Vi får heller inte glömma handdukstorken i huset (för er som har en i huset). Se till att handdukstorken inte alltid är igång, det är självfallet om du har den valmöjligheten på din handdukstork.

Om du nu förmodar skall byta ut din handdukstork eller inskaffa dig, ta gärna en titt på att välja en vattenburen som drar betydligt mindre el och med dagens teknik finns det även på och av, även timer på utvalda produkter. 

  1. Värmen inomhus, hur varmt behöver du?

Nu när vi ändå talar om värme, så kan vi ta oss in titt på husets inne värme, detta är en sak som faktiskt är rätt enkel att påverka. Med enkla handlingar kan man sänka inomhustemperaturen med bara en grad eller mera. Med dessa enkla korrigeringar kan du minska dina uppvärmningskostnader. Så testa om ni kan sänka värmen inomhus lite, att ha extra mysig inomhus tröja och mysiga inne tofflor skadar oftast ingen.  

  1. Belysningen

I mörka och kalla stunder vill vi så klart ha det ljust inomhus. Men försök att släcka i de rum du inte befinner dig för stunden, för vad hjälper ljuset dig om du inte befinner dig i det rummet? Nu när vi talar om lampor överse och se över huset alla lampor och överväg kanske att byta ut dina gamla glödlampor till nya energieffektiva lampor. De förbrukar mindre energi och har en längre livstid. Måhända att dom är sega för ljuseffekten till en början, men dom bidrar med att bromsa strömtjuven i ditt hem.

Ett som jag själv anser är mycket lämpligt är att ha rörelsesensorlampor som tänds och stängs av utav sig själv, med det slipper jag gå runt i huset och stänga av elen. Detta är oftast lämpligast i hallen, ingången, kanske köket och toaletten och källaren. Det finns en fler tal alternativ gällande dessa lampor, se över vad du anser ser är lämpligast för dig.  

  1. Långa duschar är underbart

En lång härlig varm dusch kan ju vara bland det skönaste som finns. Men visste du att en dusch på 10 minuter i snitt förbrukar ca 120 liter varmvatten medan en dusch på 3 minuter i snitt förbrukar ca 36 liter varmvatten. (Och ett fullt badkar motsvarar för övrigt en dusch på 12 minuter). Om du kanske skulle sänka din varma duschstund till fem minuter i stället för en kvart kan du spara in kostanden i slutet av månaden.

Ett kanske tråkigare tips är att se till att stänga av vattnet medans du tvålar in dig, och överse om du kan byta till snålspolande duschmunstycke. De är enkla att montera själv och kan göra en skillnad för månadens räkning.  

  1. Strömtjuvar i köket

Köket är fullt av diverse utrustning som drar el. Tex, kyl och frys är oftast igång dygnet runt och det är ju inget som du bör eller ska stänga av. Därför får du göra det du kan för att dra ner strömmen i köket. Exempel som att kolla att dörrarna är täta och att inte ha dem öppna under långa stunder. 

Överse även att hålla en rätt temperatur, +5 i kylen och -18 i frysen är lagom. (Observera att det kan skilja sig från modell till modell) 

Gör du stor lagning inför morgondagen eller veckans matlådor till arbete. Ett tips är att tänka på att inte sätta in varm mat i kylen omgående, utan att låta den svalna i rumstemperatur först. Annars arbetar kylen/kylskåpet på mycket energi för att återställa den kalla temperaturen i kylskåpet/kylen. Att tina fryst mat i kylskåpet över natten är ett tips att spara på kostnaden att behöva använda mikron, till exempel vet du om att du har ett paket köttfärs som skall användas till morgondagens kvälls mat, så passa på att låta den tina i kylskåpet. på så sätt spara ström av mikroanvändning.  

Även diskmaskinen kan vara en strömtjuv om du inte ser till att fylla den ordentligt vid varje disk. Om det finns ett ekoprogram eller sparprogram så använd gärna det om möjligheten finns.

  1. Tvättmaskinen

Även tvättmaskinen bör fyllas ordentligt innan du tvättar, eftersom det går lika mycket energi om du tvättar två plagg som en full maskin. En familj med små barn kan oftast slängaren tvätt omkring sig, att överse eller att hålla koll på om det är rent eller smutsigt kan spara in kostanden. För alla barnfamiljer har stått där och tvättat ren tvätt två gånger för att man inte vet om det är rent eller smutsigt

  1. Dripp, dropp ljudet som kostar dig pengar

Droppande kranar kan verkligen driva en till vansinne. Speciellt på natten när man hör droppande ljudet. Vatten droppet är inte bara ett störande ljudproblem, utan även ett kostnadsproblem. Man får inte glömma att varje droppe vatten är en kostnad av vatten som aldrig får chansen att använda, men som du ändå får stå för kostnaden i slutet av månaden.

  1. Altandörren och förstudörren

Många pratar om att alla husets fönster ska vara täta, vilket är bra för dig och mot kylan. Men vi får inte glömma bort altandörren om du förmodar har en sådan i ditt hus. Ta dig en stund att överse dörrlisten faktiskt är bra eftersom förstudörren dörren/altandörren öppnas oftare än hemma fönstret och därmed också slits mera.

  1. Luftvärmepumpen

En luftvärmepump i sig är en energisparare. Men om man ska vara ärlig, när hade du en service eller genomgång av den eller ditt värmesystem senast? Det kan nämligen vara så att med tiden har det samlats mycket damm i dem som varken är bra för effekten eller hållbarheten. Och med detta kan det bidra till en högre månadskostnad.

Vi på hus och torp

Hoppas på att denna lista kanske har hjälp dig att bromsa strömtjuven. Självfallet finns det kanske flera knep som vi har missat, men vi hoppas att denna lista kan hjälpa dom som inte har tänkt på detta eller kanske senare nämner detta vid kaffestunden hemma, på jobbet eller på stads fikan. Vi tackar för oss från hus och torp och hoppas på att se er vid nästa bloggtillfälle.

Tillbaka till blogg