Vintern kommer snart, dags att förbereda dig och huset

Vintern kommer snart, dags att förbereda dig och huset.

Kylan och snön står oss runt hörnet. Det kanske inte är det första det man tänker på när man under september 2023 blickar ut genom fönstret med morgonkaffet.

Vi från hus och torp har tagit fram en lista som bör ses över innan vinterperioden kommer och vi skottar och skrapar bilfönsterrutan i minusgrader.

  1. Trädgården och din uteplats som du spenderat den varma sommaren. Tiden är inne och den sista grillen närmar sig. Nu ska utemöbler och din grill ställas tillbaka. Har du möbler som ska in?

    Börja med att tvätta av möbler med vatten och såpa (obs! om möblerna tillåter detta). Din trofasta grill som gett dig underbara stunder och middagar ska skuras rent, grillgallret gör du bäst ren med att olja in det med ett tunt lager matolja.

    Om du har en gasolgrill så se till att gasolflaskan står stående och helst i ett ventilerat förråd avskilt från bostaden.


  2. Tvätta staketet som skyddar dig från djur, grannar eller andra faror måste även ses över. Alger och svartmögel är något som är vanligt för dom flesta, men varför chansa? Se istället till att ta hand om staket för att förhindra detta. Tvätta av staket och grind med såpa eller handdiskmedel, ljummet vatten och skurborste så håller de sig snygga längre, en liten tid av din fritid. Men kanske ta detta en sista soldag att utföra detta.


  3. Ett enkelt sätt att slippa en tråkig översvämning är att rensa dagbrunnarna. Var särskilt noga med att rensa brunnar vid nersänkta garagenedfart och källartrappa. En skadad källare fylld med vatten är något som lämnar en hemsk upplevelse.


  4. Ta bort vattenslangen för att förhindra skada, om vattenslangen får sitta kvar så kan vattenutkastet och rören i väggen frysa.


  5. Dom trofasta redskapen som hjälpt dig och din trädgård, se till att fräscha upp redskapen, det har dom förtjänat. Spola av och torka alla dina trädgårdsredskap. Ta dig en stund att rengöra gräsklipparen från sommarens gräsklipp. Töm bensin ur tanken – ligger den kvar kan klipparen bli svårstartad i vår, om du har en elgräsklippare så se till att se över batteriet, en liten stund av detta kan spara dig tid och eventuellt onödiga ekonomiskt utlägg inför kommande somrar.


  6. Träd som är högre än huset? Eller träd som omger ditt tak? Se till att rensa hängrännorna. Rännorna ska helst vara fria från löv när höstregnet vräker ner eller när snötäcket börjar smälta.

    Om du kan eller har möjlighet se också över att rännorna är hela och har rätt lutning – ta och spola med en slang, har du inte tillräckligt lång slang för detta kan du ta med dig vatten i någon bägare, sportflaska eller den där tomma Coca colaflaskan häll ut vattnet och se vart vattnet tar vägen och att det faktiskt rinner utan stop.


  7. Kolla takpannorna. Ta fram stegen, klättra upp och spana efter skadade pannor. Om du inte kan eller känner att detta är inget som är inom din kunskap ta och ring en takläggare för att se över om ditt tak behöver åtgärdas. Be dom självfallet att ta bilder och visa dig vad dom menar med skadat tak för att du själv ska få ta lärdom utav hur ett skadat tak kan se ut.


  8. Laga betongtrappan. Om du så bara har småsprickor i trappan är risken stor att de blir värre över vintern. Lättast är att du kanske tar kontakt med någon form av byggföretag som bygg max eller liknande.

    Be dom om råd så löser det sig. Det mest vanliga råd som ges är att använda Hus fix eller snabbcement.


  9. Gör cykeln vinterklar, vissa av oss använder cykeln året runt. Gör rent kedjan och smörj med olja. Som jag nämnde tidigare så finns det vintercyklister, se då till att du har reflexer och lysen med fungerande batterier, samt dubbade vinterdäck. För extra säkerhet under den mörka vintern kolla över att inskaffa en reflexväst och även se till att hålla reflexerna rena.


  10. Spola av muren eller skura muren för att förhindra olycka som frostsprängning Mossa och alger växer ofta på trappor och murar. Murtrappan eller har muren tagit till sig an en envis mossa som inte försvinner? Så finns det moss- och algtvättmedel att använda sig utav.


  11. Ljus är alltid trevligt under den mörka vinterperioden, då kanske det kan vara bra att byta till lågenergilampor ute. Det finns gott om olika energisnåla ljuskällor för utomhusbruk, en upplyst trädgård under vintermörkret kan vara värmande och vackert om ljuset finns där. Det finns flera än en lampa med ljussensor som gör det möjligt att det lyser bara när det behövs. Snålt och smart, men över något som kan bli vacker när det är som mörkast.

Vi på hus och torp önskar er alla en trevlig dag som alltid. Och vi hoppas att denna lista från hus och torp hjälper er inför kommande vintrar.
  
Tillbaka till blogg