hus och torp blogg alltid stökigt hemma, men ingen städar

En mycket mera vanlig dag för dom flesta.

Man vaknar, lämnar barnen, åker till arbetet, hämtar barnen, åker hem, lagar middag, tar en tid med barnen och sedan nattar man barnen.  Efter allt så använder man den tiden man har kvar för egen fritid. Men hur ska man orka städa, diska och tvätta?

Idag kommer vi från hus och torp att skriva om hur man hittar en gemensam tid för detta så att inte bara en partner får göra allt arbete som berör hemmet. Vi lever under samma tak men fördelningen kan kännas ojämn i hemmet.

Vi från hus och torp har lagt några punkter som kan hjälpa er.

 

Tala med varandra
Detta är ibland lättare sagt än gjort. Men med kommunikation med sin bättre halva kommer man långt, ingen kan läsa tankar.

Tala med varandra om att hemmet känns stökigt och ni gemensamt behöver lösa problemet.

Ha i åtanken att denna dialog inte ska leda till agg eller påhopp om vem som stökar ner mera eller är mera slarvig i hemmet. Oftast händer det att det en partner som är lite mera slarvig en den ena partner. Men eftersom den ena partnern städar undan för att hålla hemmet rent, men en dag brister det helt enkelt och ett bråk uppkommer. Men så långt ska det inte behöva komma.   

 

Kom överens om hur mycket tid som ska läggas ner
Att städa undan disken, dammsuga behöver inte ta så lång tid. Självfallet tar det längre tid beroende på hur stökigt det är och hur ofta man städar.

Men vi tar fram det mest vanliga hus göra, plocka undan disken, plocka ur disken, torka bordet och dammsuga under bordet och plocka upp tvätt från golvet.

Detta kan ta allt från 15 - 30 minuter om man gemensamt gör det tillsammans, men om enbart en partner gör detta så blir det ju självfallet en högre belastning och tidskrävande, samt en ojämn husfördelning som kan nagga i en ena partner som alltid utför detta själv i hemmet.  

 

Finn en överenskommelse om när och hur
Att finna tiden är viktigt för båda partner så att den ena partner inte nämner att du kan börja så gör jag resterande senare, oftast blir det att bara en partner gör allt.

Men om ni talar med varandra och att ni kommer överens om att klockan 20.00 när barnen har lagt sig och somnat.

Så tar ni ett gemenast arbete, att plocka undan matbordet, fylla diskmaskinen, sopa/dammsuga under bordet/mattan och torka matbordet.

Och ärligt hur lång tid tar det att faktiskt göra detta gemensamt? Och hur bra känns det inte sedan efter att man uppnått något gemensamt och att det blir städat och fint i det hem man älskar och lever gemensamt i.

 

Som alltid önskar vi er alla läsare en fortsatt trevlig dag och hoppas att vi ses igen vid nästa hus och torpblogg inlägg.

Tillbaka till blogg