Tecken på mögel

Tecken på mögel

Idag fortsätter vi ämnet kring mögel i ens hem och vi från hus och torp har samställt några punkter nedanför som kan hjälpa er.

Mögel kan vara farligt och det finns tecken som kan indikera att det finns problem med mögel i ditt hus.

Vissa mögelarter kan producera mykotoxin som kan leda till andningsproblem, huvudvärk och permanenta neurologiska skador. Mindre allvarliga symtom inkluderar en rinnande näsa, nysningar eller en irriterande lukt.

Här är 5 subtila tecken på att ditt hus kan ha problem med skadligt mögel.


1: Konstig lukt från luftkonditioneringen eller värmesystemet.

Fristående luftkonditioneringsenheter är i riskzonen för mögeltillväxt och att placera dem i uppvärmda utrymmen ökar risken. Låt dina värme- eller kylsystem kontrolleras regelbundet av en specialist.


2: Mörk färg på fogarna mellan dina duschplattor.

Det är sannolikt mögel, men det kan vara ofarligt. Men om det nyligen var en läcka eller översvämning i närheten, kan det vara en mer giftig typ av mögel som kräver professionell avläggning.


3: Flagande tapet.

Ovanlig flagning, bubblor eller sprickor på tapeten kan signalera närvaron av fukt i väggen, vilket kan leda till mögel. Var uppmärksam på alla områden som känns fuktiga eller ser skeva ut.


4: Symtom som liknar en förkylning.

Mögel kan orsaka subtila symtom som en ständigt rinnande näsa, nysningar och koncentrationssvårigheter. Andra symtom inkluderar allergi, förvärrad astma, hudrodnad, huvudvärk, illamående, yrsel, irritation i ögon och övre luftvägar, hosta och tung andning, regelbundna infektioner i luftvägarna, sömnsvårigheter, trötthet, täppt näsa, snuva och bihåleinflammation.

5: Mörka eller färgade fläckar på väggarna.

Mögel kan se ut som allt från grönt droppande slem till ofarligt grått ludd och kan förekomma i olika texturer och färger. Om dina väggar buktar ut fläckvis, se till att kontrollera för läckor och hög luftfuktighet i rummet.

Var uppmärksam på dessa tecken på mögel i ditt hus och vidta lämpliga åtgärder för att avlägsna det om det finns.

 

Som alltid önskar vi från hus och torp er alla en forsat trevlig dag och hoppas att vi ses igen vid nästa blogginlägg.

 

Tillbaka till blogg