Vad är hus mögel?

Vi från hus och torp kommer idag att ta upp mögel i sitt hem, vad är mögel och vilka förutsättningar behöver mögel för att uppstå i ett hus och ens egna hem.

Det finns naturliga mögelsporer redan i luften och därmed kan mögel bildas redan inom några dygn. Men för att detta skall ske behöver mögel några förutsättningar.

 

  • Möglet behöver en näringskälla tex, gips, trä och bomull
  • Värme, mögel frodas inte i minusgrader
  • Vatten, vattenläckage, högluftfuktighet och fukt
  • Tid, när vi talar om tid så ser vi att många objekt som blivit stilla stående utan uppsyn som har lett till ett himmelrike för mögel att fodrats på
  • Dålig ventilation i hemmet

Dessa är några faktorer som bidrar grunden av att mögel skapas i ett hem.

Men fukt kan orsaka mögel och är i de flesta fallen den största boven i samband med värme som balans, men utan fukten så bildas inget mögel.

 

Men jag har det inte fuktigt i hemma?
Fukten behöver inte vara i ens hem, vädret utomhus kan orsaka att fukt tränger sig in i ens hem. Tex, är det fuktigt utomhus i flera dagar och regn utom hus så kan taket, väggar, bänkar och trappor drabbas utav vädrets omständigheter.

Objekt nära platser som sjötomter, kusten eller en större sjö har en ökande risk för mögel kan återkomma om man redan en gång redan utsatts för mögel.


Skadat och läckande rör

Ett läckande rör kan orsaka mögel. Den värsta typen av läckage är det som du faktiskt inte ser med blotta ögat, till exempel av att ett rör som läcker på ett dolt rör innanför en vägg som ej går att upptäcka med blotta ögat.

När vi väl upptäcker detta på grund utav lukten eller andra indikationer så är risken stor att mögel redan har hunnit växa. Vid denna typ av händelser så är risken hög att fuktproblemet utvecklats sig till svartmögel. (vilket är giftigt)


Läckande tak

Taket är kanske inte ett område man befinner sig i allt för ofta under vardagen, men det bör alltid kontrolleras.

För att en läcka i taket ska upptäckas innan det är för sent så måste vi göra ett besök regelbundet, är olyckan framme kan mögel redan ha börjat växa där.

Som vi tidigare nämner så bör man kontrollera vinden regelbundet för läckage och hålla ett extra öga på undertaken under vinden (om du har ett).

Skulle det vara så att du märker några tecken på vattenskador i taket så som mörka fläckar, så har du möjligen förmodligen ett läckande tak och förmodligen några dolda mögelproblem att genast ta i tu med.

 

 

Och som alltid önskar vi från hus och torp er alla en fortsatt trevlig dag och hoppas att vi ses igen vid nästa blogg ilägg.
Tillbaka till blogg