Varför kostar det huset så mycket?

Idag ska vi tala lite om vad som faktiskt gör att vissa hus sälj för betydligt dyrare än vad man själv anser att huset är värt.

Marknaden för objekt runt om i Sverige har olika aspekter och förutsättningar, men vi från hus och torp ska idag nämna några enkla saker som man oftast får höra av mäklare och närstående.

Nu kan det kanske vara självsäkert för alla att X kostar så mycket beroende på område, stad eller distans. Å andra sidan har vi även läsare som kanske inte alls har kännedom kring ämnet.

Vi från hus och torp har gjort en kort lista nedanför som kan beröra priset.

Storstäder
Städer som Stockholm, Göteborg, Uppsala och Gävle är ett av många städer som är dyra områden, en andel mängd människor bor i dessa städer. X antal personer vill köpa objekt i dessa städer därmed är tävlingen hård i pris och budgivning.

Men vi ska heller inte bara anta att det berör dessa städer, även mellan städer gör att objekt kan nå X summor högre än vad man anser är värd

Distans och läge
Vi från hus och torp har även uppmärksammat att det tillkommer kommentarer där priset för ett objekt är betydligt högre än vad spekulanten kan tänka sig för objektet. Ibland är ett objekt väldigt nära storstäder, populära områden, närliggande mellan städer, pendelavstånd för en stad.

Listan kan vara lång.

Men ett enkelt exempel, tänk dig att kunna få möjligheten att köpa ett objekt för 500 000 kronor och pendelavståndet till Stockholm är 25 – 30 minuter, skulle inte det låta fantastik? Att du finner ett objekt i den prisklassen, inflyts redo nära Stockholm är mycket osannolikt att det skulle hända.

Distansen till en stad spelar oftast en stor faktor oavsett om objektet behöver en helhets renovering eller befinner stora brister.

Växande städer
Är objektet nära eller i en växande stad avgör objektets priser.
Att staden växer kan beröra företag etablerar sig i staden, generationsskifte i staden och närliggande städer växer.

Populärt område   
Populära områden behöver självfallet inte betyda en stor stad.
Tänk dig tanken att få ett objekt nära Ullared, Böda camping? skara sommarland? Skidområden?
Oavsett vad så finner du ett objekt så pass nära att det är cykelavstånd eller gå avstånd hade vart drömmen.  

Men vi vet att sikt från fönstret till en sjö, gångavstånd till badplats, campingplatser etc. kan spela en stor faktor i objekt priset.

Nästa gång man ser ett objekt som kanske är förfallet eller anses som inget av värde i ens ögon, så bör man ha i åtanke, vilka faktorer gör att budet är så högt?

Vi från hus och torp önskar er som alltid en fortsatt trevlig dag och hoppas att vi ses vid nästa blogginlägg.

Tillbaka till blogg